Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over vastgoed.
Een woning kopen of verkopen doe je niet van vandaag op morgen. Dat vraagt kennis, expertise en doorzettingsvermogen. Wij geven hieronder alvast een antwoord op de meest gestelde vragen.
Mag ik een huurder weigeren
Net zoals een huurder mag kiezen waar hij gaat wonen, heeft een verhuurder het recht om te kiezen aan wie hij verhuurt. Een verhuurder zoekt een huurder van wie hij hoopt dat hij de huurprijs zal kunnen betalen en goed voor de woning zal zorgen. Een eigenaar mag dus huurders weigeren.
Discriminatie bij het verhuren van een woning
Als men weigert een woning te verhuren op basis van bepaalde kenmerken van een kandidaat-huurder dan is er sprake van discriminatie.
Deze kenmerken zijn:
1. geslacht (hierin begrepen zwangerschap, bevalling of moederschap en transseksualiteit)
2. genderidentiteit, genderexpressie, seksuele geaardheid
3. leeftijd
4. burgerlijke staat
5. geboorte
6. vermogen
7. geloof of levensbeschouwing
8. politieke overtuiging, syndicale overtuiging
9. taal
10. gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap
11. sociale positie
12. nationaliteit, ras, huidskleur, afkomst, of nationale of etnische afstamming
Discriminatie is verboden
Wat houdt de Wet Breyne in?
De Woningbouwwet (“Wet Breyne”) werd in het leven geroepen om de kandidaat-koper en/of kandidaat-bouwheer van een nog te bouwen of in aanbouw zijnde woning te beschermen. De koper of bouwheer van een in aanbouw zijnde woning wordt immers geconfronteerd met verschillende risico’s: onvolledige informatie, een foute uitvoering van de bouw, risico op insolvabiliteit van de aannemer(s),…
Wat is een verkoop op lijfrente?
De verkoop op lijfrente is een verkoop van een eigendom aan een koper die zich verbindt levenslang of voor een vastgestelde maximumtermijn aan de verkopers of aan de langstlevende van hen, maandelijks een geldsom te betalen, al dan niet geïndexeerd. Gewoonlijk betaalt de koper een gedeelte van de koopsom contant bij het verlijden van de akte, en de rest wordt omgezet in een lijfrente.
Wat is een opschortende voorwaarde?
In tegenstelling met de optie is de inlassing van een opschortende voorwaarde geen eenzijdige verbintenis, maar een overeenkomst waarbij koper en verkoper hun akkoord nog laten afhangen van de vervulling van een voorwaarde. Meestal wordt deze voorwaarde gesteld door de kandidaat-koper.
Hoe doe ik een geldig bod?
Hou bij het schriftelijk bieden steeds rekening met de volgende spelregels:
Mogelijke scenario’s na jouw bod
Contractbreuk vermijden
Een bod op een huis uitbrengen is geen lichtzinnige beslissing. Bereid je goed voor aan de hand van bovenstaande regels en zorg ervoor dat je nooit de maximumgrens van je budget overschrijdt.
Hoeveel kosten komen bij een aankoop?
Bereken hier de registratierechten, het ereloon voor de notaris en de diverse aktekosten voor de aankoopakte. Selecteer de ligging van de woning en of het gaat om een bestaand huis (onderhandse aankoop) of een nieuwbouwproject.
Een inschatting van de aankoopkosten kan u berekenen via www.hoeveelkostmijnhuis.be
Hoelang duurt het tussen compromis en akte?
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Immers, binnen deze termijn dienen de registratierechten te worden betaald. Mocht tijdens deze periode één van de partijen overlijden, dan gaan de rechten en plichten aangegaan bij de onderhandse verkoopovereenkomst automatisch over op de erfgenamen.
Hoelang duurt een huurovereenkomst?
Hoofdverblijfplaats
• een levenslang huurcontract (voor het leven van de huurder).
De exacte huurtermijn moet in het huurcontract vermeld staan. Staat er geen termijn in het contract? Of staat een termijn tussen 3 en 9 jaar vermeld? Dan loopt het contract 9 jaar.
Korte duur
Als huurder en verhuurder een tweede contract van korte duur sluiten, maar tegen andere voorwaarden of waarbij de totale duur meer dan drie jaar bedraagt, wordt het eerste contract omgezet in een negenjarig huurcontract.
Lange duur
Een huurcontract voor meer dan 9 jaar of een huurcontract voor het leven sluit u bij een notaris. Een levenslang contract stopt automatisch wanneer de huurder overlijdt.
Hoeveel waarborg moet ik betalen?
De huurwaarborg is een bedrag dat de huurder bij de start van het huurcontract stort op een geblokkeerde rekening op zijn naam. Na het aflopen van de huur krijgt de huurder het bedrag terug als hij alle plichten volgens het huurcontract is nagekomen. Wanneer de huurder bijvoorbeeld schade heeft toegebracht aan de huurwoning zal de verhuurder de kosten hiervoor met de huurder overeenkomen en afhouden van de huurwaarborg. De huurder kan de huurwaarborg of het overeengekomen deel enkel terugkrijgen met een schriftelijk akkoord van de verhuurder.
OPGELET! Deze regel geldt enkel voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2019: bij oudere huurcontracten kan de verhuurder dus niet eisen dat de huurder, bij een eerder gegeven waarborg van 2 maanden, een derde maand extra bijbetaalt.
Welke attesten zijn verplicht bij verkoop?
Als u een woning wilt verkopen, moet u een aantal attesten kunnen voorleggen en moet de verkoopadvertentie verplicht bepaalde informatie bevatten. Zo krijgen de potentiële kopers meer zekerheid over de staat waarin de woning zich bevindt.
Keuringsattest van de elektrische installatie
Met een keuringsattest van de elektrische installatie bij de verkoop, weet de koper of de elektriciteit aan de normen voldoet. Het keuringsattest mag zowel positief als negatief zijn, maar zonder attest kan de verkoop niet doorgaan. Bij een negatief verslag moet de koper de elektrische installatie in orde brengen en laten herkeuren.
Bodemattest
Certificaat voor de stookolietank
Als de woning wordt verwarmd met mazout, moet de stookolietank conform de wettelijke bepalingen zijn, zodat de bodem niet verontreinigd kan worden. Na controle van een bovengrondse of ondergrondse stookolietank ontvangt u een certificaat en wordt de stookolietank gemarkeerd. Bij de verkoop moet u dat certificaat voorleggen.
Energieprestatiecertificaat (EPC)
Informatie over de overstromingsgevoeligheid van het vastgoed
Informatieplicht over de overstromingsgevoeligheid van vastgoed
Postinterventiedossier
Stedenbouwkundige informatie
Informatie uit het Kadaster
Bij de verkoop van een woning moet de eigenaar in het bezit zijn van de nodige kadastrale perceelgegevens (perceelnummer, eigenaar, oppervlakte, aard van het pand, kadastraal inkomen, ...). U kunt een kadastraal uittreksel aanvragen bij het Kadaster.
Heeft u nog andere vragen?
Heeft u nog andere vragen? Aarzel niet ons te contacteren voor een persoonlijk gesprek.
- Contacteer ons
-
of bel
- 02 460 80 46